Hlíva citrónová (Pleurotus citrinopileatus) je zvláštní druh houby, známý svou jasně žlutou, citronovou barvou, která zaujme už na první pohled. Daří se jí především v asijských lesích na stromech, které jsou v procesu rozkladu.
Odbouráváním odumřelých rostlinných materiálů, tak přispívá k ochraně přirozeného ekosystému. Její název pochází z tvaru klobouku, který připomíná lasturu ústřice, a její jedinečné chuti. Hlíva citronová je houba, která v sobě spojuje estetickou přitažlivost, využití v gastronomii a nutriční vlastnosti, díky čemuž je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce konzumovaných hub na světě.
Ústřice je známá pro své široké využití jak v kuchyni, tak v tradiční lidové medicíně. Je oblíbená zejména pro své jemné, lehce ořechové aroma a masitou texturu. Tyto vlastnosti z ní dělají častou volbu při přípravě řady pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, saláty a dušená jídla.
Snadno se pěstuje a je hojně využívaná v různých kulturách, což jen dokazuje, že je hlíva skutečně všestranná houba, která nabízí řadu výhod a možností pro zařazení do jídelníčku a každodenního režimu. Svou přirozenou silou je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí udržet rovnováhu těla a obohatit svůj jídelníček o blahodárné ingredience, které příroda nabízí.