Maitake neboli trsnatec lupenitý (latinsky Grifola frondosa) je druh jedlé houby známý svým jedinečným tvarem a mnoha přínosy pro lidský organismus. Pochází z východní Asie a z částí Severní Ameriky a Evropy.
V přírodě se vyskytuje v listnatých lesích na kmenech stromů, jako jsou duby a kaštany. Roste od léta do začátku podzimu. Její specialitou je, že roste ve svazcích, které mohou dosahovat průměru více než 50 cm a váží několik kilogramů, a proto si matiake vysloužila přezdívku „královna hub“. Ve svazku je více klobouků, které mají šedohnědou až šedočernou barvu, často se zvlněnými okraji.
V gastronomii je houba maitake oblíbená pro své bohaté aroma a masitou texturu. Má výraznou oříškovou a zemitou chuť. Používá se do polévek, omáček, smažených jídel nebo jako příloha. Hodí se také k sušení, zavařování a fermentaci.
V tradiční japonské kultuře má zvláštní místo. Název maitake znamená v japonštině „tančící houba“. Toto označení odkazuje na legendu, která praví, že houba byla tak vzácná, že pokud ji někdo našel, tančil radostí. Cenná byla jak pro kulinářské, tak pro bylinné účely.
Dnes je maitake rozšířena po celém světě díky komerčnímu pěstování a exportu z Asie a je mimořádně oblíbená pro své blahodárné vlastnosti a obsah bioaktivních látek jako jsou vitamíny, minerály a polysacharidy.