Korálovec ježatý neboli lví hříva (latinsky Hericium erinaceus) je zvláštní druh jedlé houby, která pochází ze Severní Ameriky, Evropy a Asie. Pro svůj jedinečný vzhled a řadu prospěšných vlastností je velice oblíbený jak v gastronomii, tak i v tradičním bylinkářství.
V přírodě se vyskytuje na odumřelých nebo oslabených kmenech listnatých stromů, jako jsou duby, buky a jilmy. Obvykle se mu daří na podzim. Má bílé nebo krémově zbarvené nadýchané tělo, které se skládá z dlouhých visících chomáčů, které připomínají vousy, ale také lví hřívu. Jak stárne, mírně zežloutne.
Lví hříva má jemnou texturu a příjemnou, lehce oříškovou chuť. Mnozí ji přirovnávají k chuti vybraných mořských plodů, jako jsou humři nebo krabi. Obvykle se připravuje smažená na másle, jako přísada do polévek a omáček nebo jako příloha k zeleninovým jídlům a těstovinám.
Po staletí byla tato houba pro své vlastnosti důležitou součástí čínské lidové medicíny, kde si právem vysloužila názvy „potrava pro mozek“ a „chytrá houba“.
Všechny blahodárné vlastnosti korálovce ježatého je třeba přičíst jeho výjimečné výživové hodnotě. Je bohatý na mnoho bioaktivních látek, jako jsou polysacharidy, vitamíny, minerály a aminokyseliny.